Introductie
Welkom op de officiële website van de Polar Science Challenge wedstrijd!
De Zuidpool en IceCube
Antarctica is een continent voor de wetenschap. Het is een unieke omgeving die wetenschappers van over de hele wereld als laboratorium gebruiken. Het weer en de onherbergzame omgeving maken het een uitdagende plaats om te wonen en werken. Bovendien doen wetenschappers er alles aan om het ongerepte Antarctische landschap niet te verstoren, dus veel dingen werken niet zoals je zou verwachten op het continent helemaal onderaan onze aarde.
IceCube is een detector voor kosmische deeltjes, begraven in een kubieke kilometer Antarctisch ijs. Veel mensen dachten in het begin dat IceCube een droom was die nooit uitgevoerd kon worden: het graven, boren en bouwen in en op het Zuidpoolijs zou een te grote uitdaging zijn. Dat was buiten het uitzonderlijke team van wetenschappers, ingenieurs en computerwetenschappers achter IceCube gerekend. Met de kennis en verschillende vaardigheden die alle teamleden samenbrachten voor een gemeenschappelijk doel, konden ze de droom waarmaken.
Groenland en RNO-G
Om meer te weten komen over de meest explosieve omgevingen in ons universum, wordt er momenteel de RNO-G (Radio Neutrino Observatory - Greenland) gebouwd in Groenland. RNO-G zal kosmische deeltjes detecteren met energieën welke nog hoger liggen dan die waar de IceCube detector gevoelig voor is. Deze kosmische deeltjes geven radio-signalen af als ze botsten in de 3 kilometer dikke ijslaag op Groenland. Door de radio-antennes ver uit elkaar te zetten kan men hierdoor een groot deel van deze ijslaag op Groenland gebruiken als deeltjes detector. Deze detector is momenteel onder constructie en het is dan ook niet verwonderlijk dat er momenteel veel aandacht gaat naar RNO-G en het detecteren van kosmische deeltjes met radio signalen als uitbreiding voor de al bestaande detectoren.
De Belgische editie van de Polar Science Challenge wedstrijd wordt georganiseerd door de IceCube onderzoeksgroep aan het Interuniversitair Instituut voor Hoge Energieën (IIHE) te Brussel, in samenwerking met Solutio v.z.w. Het IIHE bundelt de krachten van o.a. IceCube-wetenschappers aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université Libre de Bruxelles (ULB) in één instituut. Want om aan wetenschap te doen moet je zoveel mogelijk samenwerken!
De wedstrijd
Jouw uitdaging is om een experiment te bedenken dat bij jou thuis of op school werkt, maar dat een ander resultaat zal geven wanneer het herhaald wordt op de Zuidpool of Groenland. Het experiment moet passen in een bepaald thema, en dit schooljaar (2021-2022) is het thema Water, Ijs & Sneeuw. Vertel ons wat je verwacht dat anders zal zijn en waarom je denkt dat het experiment zich zo zal gedragen op de Zuidpool of Groenland.
Waarom zouden dingen anders werken op Antarctica, en specifiek op de geografische Zuidpool of bij het Arctic, en specifieke in Groenland? Het is er extreem koud en droog, het aardmagnetisch veld is er sterk, er ligt maar liefst 3 km ijs,... Een heel scala mogelijkheden dus!
De winnende experimenten zullen in de loop van 2022 worden uitgevoerd op de Zuidpool of Groenland! Jij kan zelf ervaren hoe het is om een poolwetenschapper te zijn. Je zal moeten denken als een wetenschapper, ontwerpen als een ingenieur en presenteren als een geoefend communicator. Welke onverwachte resultaten kan de Zuidpool of Groenland voortbrengen?
Deelname
Leeftijdscategorieën
Deze wedstrijd is bedoeld voor leerlingen vanaf het 5de leerjaar basisschool tot en met het 2de middelbaar. Er zijn twee leeftijdscategorieën:
- Categorie 1 - 3de graad primair;
- Categorie 2 - 1ste graad secundair.
In elke leeftijdscategorie is er één winnende groep, wiens experiment dan naar de Zuidpool of Groenland gestuurd wordt om daar uitgevoerd te worden.
LET OP: het aantal deelnemende groepen wordt beperkt op 20, specifiek 10 in elke categorie. Schrijf je dus snel in, want plaatsen zijn beperkt!
Inschrijven
Wil jij weten hoe het voelt om een Zuidpoolwetenschapper te zijn? Ben jij in staat om een experiment uit te vinden dat een andere uitkomst zal geven op de Zuidpool of Groenland? Contacteer ons via psc.iihe.official@gmail.com om je in te schrijven!
LET OP: elke inschrijving correspondeert met exact één experiment. Een school mag zich bovendien slechts één keer inschrijven per leeftijdscategorie. Er is geen limiet op het aantal leerlingen dat werkt aan een experiment.
Thema
Het thema van dit schooljaar (2021-2022) is WATER, IJS & SNEEUW. Werk een experiment uit binnen dit thema. Wees maar vindingrijk!
Tijdlijn
Dit is de tijdlijn voor de Polar Science Challenge wedstrijd van dit schooljaar (2021-2022).
Voor elke deadline moet je de vereiste documenten indienen via email naar psc.iihe.official@gmail.com. Merk op: te laat indienen kan leiden tot diskwalificatie! Houd je dus goed aan de deadlines!
Reglement
Je kan het volledige reglement van de Polar Science Challenge wedstrijd hier terugvinden. Lees het aandachtig door! Enige schending van het reglement kan leiden tot diskwalificatie.
Documenten
Eens je je titel en materiaallijst hebt ingediend, moet je beginnen denken over jouw onderzoeksvraag. Wat wil je exact gaan meten en hoe? Waarom verwacht je dat jouw experiment een andere uitkomst zal hebben op de Zuidpool of Groenland?
Je zal, zoals een echte wetenschapper, een practicumverslag moeten opstellen waarin je je hypothese voorstelt, je metingen presenteert, en je conclusies trekt. Hieronder vind je een template voor het practicumverslag die je verplicht moet gebruiken voor de wedstrijd. Om je een idee te geven van hoe een afgewerkt practicumverslag er uitziet, kan je ook het verslag van één van de voorgaande winnende experimenten hieronder terugvinden.
- Template practicumverslag (verplicht te gebruiken)
- Voorbeeld afgewerkt practicumverslag
Contact
Heb je nog vragen of opmerkingen? Aarzel niet om ons te contacteren via psc.iihe.official@gmail.com.
Extra
Wil je meer leren over IceCube en kosmische deeltjes? Volg dan de avonturen van Rosie & Gibbs (vertaald naar het Nederlands) en bekijk ook dit filmpje!