Home > South Pole Experiment

South Pole Experiment

Introductie

Welkom op de officiële website van de South Pole Experiment wedstrijd!

De Zuidpool en IceCube

Antarctica is een continent voor de wetenschap. Het is een unieke omgeving die wetenschappers van over de hele wereld als laboratorium gebruiken. Het weer en de onherbergzame omgeving maken het een uitdagende plaats om te wonen en werken. Bovendien doen wetenschappers er alles aan om het ongerepte Antarctische landschap niet te verstoren, dus veel dingen werken niet zoals je zou verwachten op het continent helemaal onderaan onze aarde.

IceCube is een detector voor kosmische deeltjes, begraven in een kubieke kilometer Antarctisch ijs. Veel mensen dachten in het begin dat IceCube een droom was die nooit uitgevoerd kon worden: het graven, boren en bouwen in en op het Zuidpoolijs zou een te grote uitdaging zijn. Dat was buiten het uitzonderlijke team van wetenschappers, ingenieurs en computerwetenschappers achter IceCube gerekend. Met de kennis en verschillende vaardigheden die alle teamleden samenbrachten voor een gemeenschappelijk doel, konden ze de droom waarmaken.

De Belgische editie van de South Pole Experiment wedstrijd wordt georganiseerd door de IceCube onderzoeksgroep aan het Interuniversitair Instituut voor Hoge Energieën (IIHE) te Brussel, in samenwerking met Solutio v.z.w. Het IIHE bundelt de krachten van o.a. IceCube-wetenschappers aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université Libre de Bruxelles (ULB) in één instituut. Want om aan wetenschap te doen moet je zoveel mogelijk samenwerken!

De wedstrijd

Jouw uitdaging is om een experiment te bedenken dat bij jou thuis of op school werkt, maar dat een ander resultaat zal geven wanneer het herhaald wordt op de Zuidpool. Het experiment moet passen in een bepaald thema, en dit schooljaar (2019-2020) is het thema temperatuur. Vertel ons wat je verwacht dat anders zal zijn en waarom je denkt dat het experiment zich zo zal gedragen op de Zuidpool.

Waarom zouden dingen anders werken op Antarctica, en specifiek op de geografische Zuidpool? Het is er extreem koud en droog, het aardmagnetisch veld is er sterk, er ligt maar liefst 3 km ijs,...  Een heel scala mogelijkheden dus!

De winnende experimenten zullen in de loop van 2020-2021 worden uitgevoerd op de Zuidpool! Jij kan zelf ervaren hoe het is om een Zuidpoolwetenschapper te zijn. Je zal moeten denken als een wetenschapper, ontwerpen als een ingenieur en presenteren als een geoefend communicator. Welke onverwachte resultaten kan de Zuidpool voortbrengen?

Deelname

Leeftijdscategorieën

Deze wedstrijd is bedoeld voor leerlingen vanaf het 5de leerjaar basisschool tot en met het 2de middelbaar. Er zijn twee leeftijdscategorieën:

  • Categorie 1 - 3de graad primair;
  • Categorie 2 - 1ste graad secundair.

In elke leeftijdscategorie is er één winnende groep, wiens experiment dan naar de Zuidpool gestuurd wordt om daar uitgevoerd te worden.

LET OP: het aantal deelnemende groepen wordt beperkt op 20, specifiek 10 in elke categorie. Schrijf je dus snel in, want plaatsen zijn beperkt!

Inschrijven

Wil jij weten hoe het voelt om een Zuidpoolwetenschapper te zijn? Ben jij in staat om een experiment uit te vinden dat een andere uitkomst zal geven op de Zuidpool? Contacteer ons via spe.iihe.official@gmail.com om je in te schrijven!

LET OP: elke inschrijving correspondeert met exact één experiment. Een school mag zich bovendien slechts één keer inschrijven per leeftijdscategorie. Er is geen limiet op het aantal leerlingen dat werkt aan een experiment.

Thema

Het thema van dit schooljaar (2019-2020) is TEMPERATUUR. Werk een experiment uit binnen dit thema. Wees maar vindingrijk!

Tijdlijn

Dit is de tijdlijn voor de South Pole Experiment wedstrijd van dit schooljaar (2019-2020).

Voor elke deadline moet je de vereiste documenten indienen via email naar spe.iihe.official@gmail.com. Merk op: te laat indienen kan leiden tot diskwalificatie! Houd je dus goed aan de deadlines!

Reglement

Je kan het volledige reglement van de South Pole Experiment wedstrijd hier terugvinden. Lees het aandachtig door! Enige schending van het reglement kan leiden tot diskwalificatie.

Documenten

Eens je je titel en materiaallijst hebt ingediend, moet je beginnen denken over jouw onderzoeksvraag. Wat wil je exact gaan meten en hoe? Waarom verwacht je dat jouw experiment een andere uitkomst zal hebben op de Zuidpool?

Je zal, zoals een echte wetenschapper, een practicumverslag moeten opstellen waarin je je hypothese voorstelt, je metingen presenteert, en je conclusies trekt. Hieronder vind je een template voor het practicumverslag die je verplicht moet gebruiken voor de wedstrijd. Om je een idee te geven van hoe een afgewerkt practicumverslag er uitziet, kan je ook het verslag van één van de voorgaande winnende experimenten hieronder terugvinden.

Contact

Heb je nog vragen of opmerkingen? Aarzel niet om ons te contacteren via spe.iihe.official@gmail.com.

Extra

Wil je meer leren over IceCube en kosmische deeltjes? Volg dan de avonturen van Rosie & Gibbs (vertaald naar het Nederlands) en bekijk ook dit filmpje!